воскресенье, 2 октября 2016 г.

Чи можна бажати зла заради самого зла?

Людина – це біологічна і соціальна істота, яка наділена свідомістю та мовою, здатна оцінювати навколишній світ і взаємодіяти з ним. По сутті це є мікро космосом, де кожен процес налагоджено працює з купкою інших процесів. Вона наділена свідомістю, а значить може думати, мислити і пояснювати свої вчинки.

Кожна її дія є чимось зумовлена, в ній є якесь підґрунтя для чого, як і навіщо вона це робила. Скільки існує людство стільки і існує добро і зло та битва між ними. Вони доповнюють один одного і нерозривно пов’язані між собою, коли одного із них не стане станеться розвал, кінець. Все має бути в гармонії і рівновазі, коли не буде добра, зло саме по собі не зможе існувати. Щоб відчути і знати насправді, що є добром потрібно відчути, що є
злом.

Якщо заглянути в часи глибокої давнини, коли люди жили племенами і основою їх життя було: забезпечити себе їжею, мати місце де переночувати і захистити своє плем’я, то таке поняття як мораль або моральність було для них не знайоме. В них існували свої закони виживання і покарання(або правосуддя). Один із таких законів є « Око за око, зуб за зуб».

Суть його в тому, що якщо ти зробив зло людині то маєш отримати по заслугах, яке зробив ти зло таке і зроблять тобі. Тобто ніщо не є без наказане, ти зробив погане то тобі воно і відгукнеться. Але ця фраза сприймалась в прямому значенні і не мала за собою якогось прихованого, глибокого підґрунтя. Наприклад: людина, яка заподіяла іншій людині травму руки(вивих або перелом) понесе таку саму кару, а саме вивих або перелом руки.

Все зло яке ти заподіяв інший людини обов’язково прийде тобі у відповідь, ефект «бумеранга». Але в наш час цей закон несе більш мирний характер: як допоміг ти так і допоможуть тобі. Ефект «бумеранга» в нас час нікуди не зник у теперішньому світі вважаю, що це Закон «Всесвіту», який полягає у тому, що точнісінько та ж дія, що здійснюється за точно тих же умов, призведе до точно того ж результату. Кожна людина по своєму трактує добро і зло, сама ставить межі де закінчується добро, а де починається зло.

Добро – це частина духовної свідомості людини, творячи добро ми наближаємося до істинного щастя. А зло несе у собі руйнування, здатне знищити людину в цілому, як в середині та і зовні. Творячи добро або добру справу людина збагачує себе, дає їжу своїй душі. У людей, які творять добро і відповідають добром на зло, висока моральна свідомість. Це ж наскільки потрібно бути морально розвиненою особистістю, щоб не користуватися принципом: як ти мені так і я тобі. Безперечно - це сильна людина, яка знаючи такі закони і принципи не користується ними і показує приклад для інших, що можна бути вищим цього.

Це все є матеріальне, яке з часом стане не важливим і згодом припинить своє існування, а духовність, моральність є чимось вищим і важливішим, воно робить людину людиною, а не твариною, яка не здатна мислити і свідомо відповідати за свої вчинки. Для людини, яка чинить зло непотрібні якісь моральні принципи у багатьох випадках, коли людина хоче зробити зло вона керуються емоціями, які переповнюють її. Також є такі випадки, коли людина робить зло в стані «ефекту», тоді вона не може адекватно дати пояснення своїм діям і вчинкам.

Вона робить зло у стані «ефекту», тому не усвідомлює, що вона робить, тільки коли цей стан пройшов вона може адекватно оцінювати свої вчинки і поведінку. Про те є і багато людей, що зважуються на поганий вчинок або зло знають навіщо, чому вони це роблять і до яких наслідків це приведе. Тому із твердженням, чи можна бажати зла заради самого зла моя відповідь так. Коли людина робить зло вона знає приблизно або точно, які наслідки будить у заподіяні нею лихого наміру і коли вона чинить зло в неї є точна мета для чого вона це робить, а саме щоб її лиха дія і призвела до лихого наслідку.

Деякі люди отримують задоволення від скоєння зла іншій людині і дивитись на її страждання, біль, зловтішаються тим, що цій людині погано, як правило коли людина робить зло вона не радіє а зловтішається і для темної сторони своєї душі дає їжу і чим більше ми будем робити зла тим більше у нас буде розростатись і сильнішати темний біг нашої душі. Звичайно, набагато легше зробити зло у відповідь іншій людині, яка заподіяла тобі зло, це найлегший, найпростіший вихід. Але не забуваймо, що ми люди, а не тварини.

В нас є те, що відрізняє нас від тварин, а саме розум наша свідомість. Ми не живемо у тому періоді де можна було відрізати руку людині бо вона тобі відрізала руку або брати зброю і іти плем’ям на плем’я, щоб вирішити конфлікт, який виник. А сісти і розібратись в собі подумати чи це того варто, щоб скоювати якийсь поганий вчинок або не відповідати людині злом на зло, це є дуже важко. А ще важче робити людині добро на її зло. Але в цьому полягає вся суть.

Ми еволюціонували, а це означає, що ми можемо адекватно і об’єктивно оцінювати ситуацію і навколишню дійсність в цілому, давати їй логічне пояснення, усвідомлювати свої вчинки, шукати найоптимальніший вихід із ситуації. А найголовніше не робити зло заради самого зла, тому що ми вищі цього потрібно чітко усвідомлювати, що це найлегший і найшвидший спосіб помста, а от знайти в собі сили не відповісти злом, перебороти свою лиху сторону набагато важче. У кожного із нас є свій ідеал до якого ми прагнемо, кожен хоче бути інтелектуально і морально розвиненою особистістю, щоб дивлячись на тебе інші люди брали тебе, як приклад.

Так давайте будемо людьми і запам’ятаємо один вислів: « Стався до інших так, якби ти хотів, щоб ставились до тебе». І якщо ти не хочеш, щоб тобі робили зло, то починай із себе. Не роби у відповідь зло, не мстись, спочатку це буде важко, але це буде варто того, ти отримаєш збагачення своєї душі, адже особливо таким вчинкам вона розцвітає, саме такими вчинками людина може осягнути справжнє щастя.

Комментариев нет:

Отправить комментарий